A Térey-ösztöndíjjal idén elismert Farkas Wellmann Endre József Attila-díjas költő, műfordító Budapesten 2020. október 6-án. MTI/Czimbal Gyula

Farkas Wellmann Endre (Marosvásárhely, 1975. május 22.) erdélyi magyar költő, szerkesztő.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban érettségizett 1993-ban, ahol az Ébredés című diáklap főszerkesztője volt 1990–1993 között, majd ugyanitt megalapította az 1996–1998 között működő Alteregó irodalmi kört és folyóiratot. 1998 júniusában elvégezte a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégium újságíró szakát, majd 2007-ben a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar-néprajz szakán szerzett tanári oklevelet. Magiszteri tanulmányait a kolozsvári egyetem szociológia karán végezte, komplex kultúrakutatás szakon, 2008-ban. Már gyerekkorától fogva érdekelte Szőcs Géza munkássága, így egyetemi diplomadolgozatát az ő verseiből írta, magiszteri disszertációjában közéleti-politikai karrierjével foglalkozott, ezeket alapul véve 2009-ben pedig Amikor fordul az ezred címmel jelent meg kettejük közös kötete, ami egy írói-politikai pálya kilencvenes évekbeli kordokumentuma.

1990 óta több magyar nyelvű sajtóorgánum munkatársa, közreműködője volt. 1997-ben a székelyudvarhelyi Príma Rádiónál, 1998-ban a nagyváradi Erdélyi Napló hetilapnál, 2000-ben pedig a Kriterion Könyvkiadónál dolgozott szerkesztőként. 2002–2004 között A Dunánál című kulturális-irodalmi folyóirat munkatársa, majd főszerkesztő-helyettese volt Budapesten. 2005 óta az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy szerkesztője Kolozsvárott. 2007–2008 között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület projektmenedzsereként dolgozott. 2009-től magyar irodalom szakos tanár Gyergyóalfaluban, ahol elindította és létrehozta a Faludyfeszt Irodalmi Fesztivált, ami két sikeres év után átalakult Kimenő Összművészeti Diákfesztivállá, melyen amellett, hogy a diákok művészeti műhelyekben dolgozhattak, kortárs írókkal és költőkkel is találkozhattak. 2015-től Budapesten a Magyar PEN Club kommunikációs referense, illetve a szervezet könyvkiadójának főszerkesztője. 2016-tól a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának oktatója, 2020 decemberétől a Helyőrség.ma portál főszerkesztője. Élt Nagyváradon és Kolozsváron, ahol Faludy Györggyel is baráti-tanítványi kapcsolatba került.

Szülei orvosok. Húga, Farkas Wellmann Éva és anyai nagybátyja, Éltető (Wellmann) József is költő és tanár. Felesége Bonczidai Éva dramaturg, újságíró.

forrás: wikipédia